Консултация за спортна генетика

Препоръчва се за начинаещи или напреднали спортисти, които искат да оптимизират тренировъчния режим въз основа на генетичните си заложби.

Този вид генетична консултация е подходящ за:

  • аматьори или професионални спортисти, които искат да оптимизират спортната си подготовка – режим на хранене и тренировка, тъй като генетичните фактори определят над 50 % от спортните успехи.
  • треньори на спортни отбори за подпомагане на избор за позиция в отбора на конкретния играч.
  • редуциране риска от спортни травми при спортистите;
  • подбор на хранителен режим, който позволява постигането на максимални спортни успехи и оптимално за даден спорт телесното тегло.

Целта на консултацията е получаване на високоспециализирани препоръки, базирани на уникалния генетичен профил на спортиста, които да помогнат за извличането на максимални ползи от тренировките с минимални рискове за здравето на спортиста т.ч. да се профилактира развитието на травми и да се подобри метаболизма. Подобна консултация може да даде информация относно риска от развитие на травми, възможности за възстановяване, фактори, повлияващи издръжливостта и силата на спортистите, развитие на тип мускулни влакна, метаболизъм на кофеин, въглехдрати, електролити, желязо и пр.